Frisdrankentest

9 augustus 2017

Vanaag heb ik met mijn opa frisdranken getest. Mijn moeder wil niet dat ik dranken drink die te slecht zijn voor mijn gebit. Volgens tandartsen zijn vooral dranken slecht waarin veel zuur zit. Ook als ze door suiker niet zo zuur smaken. Verder is van belang dat eventueel zuur niet moeilijk te neutraliseren mag zijn.
Ter informatie: 1. Loog, niet suiker, neutraliseert zuur. 2. Hoe lager de pH, hoe zuurder; maagzuur bijvoorbeeld heeft 1,2.

Hier zijn wat resultaten:
Dranken pH Neutralisatiefactor *)
Gedestilleerd water 7,00 n.v.t.
Kraanwater 8,63 n.v.t.
Spa rood 4,1 2,73
Lipton ice tea green 3,30 2,67
Coca cola 2,35 12,6
AH appelsap 3,45 7,6

* De neutralisatiefator is hoeveel mL loog van 0,1 M nodig is om 10 mL drank te neutraliseren.

Conclusie: Lipton ice tea is onschadelijk als je erna een slokje melk neemt want dan is het zuur in je mond voldoende geneutraliseerd!

de kleindochter