Zonedrive Tilburg 18 november 2000

Foto van Bart
Bart Hoekstra
De zonedrive in Tilburg is bezocht door 24 paren - ietsje minder dan verwacht - maar zij die verhinderd waren, hebben werkelijk iets gemist. Het begon vroeg in de middag al met de kennismaking. De speelgelegenheid was prachtig en de gastvrouw en -heer, Betty van de Boom en Tjali Tuwanakotta, hadden het lekkers al klaarstaan in bridgesociëteit Acacia. Wedstrijdleider Paul Vermaseren en assistent Bart Hoekstra gaven iedereen een kaartje om om te hangen, met daarop in grote letters ieders zonenaam. Dat was de hele dag erg handig, ook in de fotorapportage want nu zijn er gezichten bij veel van de raadselachtige en inventieve internetnamen.
Om 14u00 begon het spelen, en het werd meteen een dure dag voor Paul Vermaseren. Hij had de spellen voorgedupliceerd en met Bart Hoekstra gewed dat dat foutloos was gegaan. Maar meteen riep er al iemand dat er kaarten 12-14-verdeeld in het mapje zaten. Dat kostte de overmoedige dus een fles goede whisky.
In een rustig tempo werd de eerste zitting gespeeld, waarna de catering een prima en royaal warm buffet binnenbracht. Dat was werkelijk top. De ondertussen opgehangen uitslag van de eerste zitting werd bestudeerd, en om 19u00 begon de avondzitting. Het ging er even geanimeerd aan toe als 's middags, maar het klassement werd flink door elkaar geschud.
Foto van de winnaars
De kampioenen
Uiteindelijk waren het moeder en dochter v.d. Wall die de eerste prijs van de prijzentafel mochten halen. In spel 9 van de tweede zitting behaalden zij bijna een top door heel praktisch te bieden als Oost-West: moeder Oost 1 schoppen, zuid 2 harten, de dochter 3 harten, vragend om een hartenstop, noord pas. Oost bood nu 4 klaveren omdat ze ondanks haar hartenstop toch liever niet in SA wilde belanden. Dat is, hoewel er achteraf ook 10 slagen zijn in SA, de juiste benadering met deze hand.
In een zonedrive kun je ook verrassende dingen horen. Onze heldinnen van zojuist hadden een biedmisverstand waardoor zij in 4 Sans Atout belandden. De les van Willemijn, hun tegenstander: "Zeker jullie eerste keer dat je in een toernooi zit? Nou, jullie hebben nog heel wat te leren, maar dat komt vanzelf wel. Hahahaha." Tja, en wie lachten er het laatst??
Acht paren konden komen kiezen aan de prijzentafel, en het bleef daarna gezellig aan de bar. Toen die om een uur of twee 's nachts sloot, hadden sommigen er nog niet genoeg van. In plaats van hun hotel op te zoeken, doken ze nog het Tilburgse nachtleven in. Maar zondagavond zaten de meesten weer op de zone te bridgen en te kleppen hoe leuk het was geweest.