Revanche

In de Eerste Klasse van de viertallencompetitie 2012 van District Delft was de wedstrijd tussen Troef-1 in Schiedam en Berkel-Rodenrijs-2 dermate gezellig gespeeld, dat een return-match werd afgesproken. Op 6 februari 2013 zat iedereen om 20u00 gereed ten huize van John Schetselaar. Prima koffie, taart erbij, zelfs herhaling voor de liefhebbers. En het werd weer even gezellig als de vorige keer. De spellen hielpen ook aardig mee. In de eerste helft gaf dit spel de grootste swing:
Spel 5
Noord gever 
NZ kwetsb. 
ª  98
©  H4
¨  AVB62
§  HV43
ª  1043 N  ª  AVB76
©  B82 W        O  ©  V976
¨  10984  ¨  3
§  B92 Z  §  1085
  ª  H52
©  A1053
¨  H75
§  A76

 West   Noord   Oost   Zuid   
  1 SA 2§* 2 SA**  
pas 3 SA allen passen  
(*)   Landy, d.w.z. hoge kleuren
(**)  Stops in beide hoge kleuren

Elf topslagen maar liefst en de twaalfde komt eenvoudig binnen door naar schoppenheer toe te spelen.
Dat was precies hetgeen gebeurde aan de andere tafel waar het biedverloop niet zo sprekend was geweest. Maar door het veelzeggende bod van 2SA van Zuid wist Oost vrij precies het zitsel en starte dus met ...ªB. Leider dook een keer en bij West kwam de 3, duidelijk een oneven aantal aangevend. Dus de ª zaten in ieder geval 5-3. Maar vervolgens kwam zonder pauze ªV. Dat stelde de leidster voor een groot probleem. Moest zij nu weer duiken zodat de ª zouden blokkeren? Ze besloot dat dat haar beste kans was, maar het dak kwam naar beneden toen Oost toch ªA en nog twee ª incasseerde. Dat was een swing van 790 voor Berkel-Rodenrijs.

John Schetselaar vond wel dat zijn partner fout was uitgekomen: dat had de 5-de en niet de 3-de van boven moeten zijn volgens het systeem. Dankzij dit spel won de thuisploeg de eerste helft. Maar in de tweede sloegen de Schiedammers zonder omhaal terug.
Spel 18
Oost gever 
NZ kwetsb. 
ª  H
©  103
¨  HB1096543
§  B8
ª  AV652 N  ª  1073
©  754 W        O  ©  VB98
¨  V72  ¨  -
§  76 Z  §  AHV1095
 ª   B984
©  AH62
¨  A8
§  432

 West   Noord   Oost   Zuid   
  1§ dubbel  
1ª 5¨ 5ª 6¨  
6ª pas pas dubbel  
allen passen  
 
Het bod van 5¨ door Petra Martijnse zette Oost maximaal onder druk. Hij redeneerde dat het, gezien zijn verdeling, zeer waarschijnlijk was dat 5¨ zou worden gehaald. Bovendien kon hij er redelijk zeker van zijn dat West 5 schoppens zou hebben, en Zuid 4. Als die van zijn partner een beetje behoorlijk waren zou 5ª zelfs nog goede kansen hebben: de uitkomst getroefd, een paar schoppensnitjes en alle klavers... Dus Oost, niet kwetsbaar tenslotte, liet er zich niet uitpraten.
Adri Martijnse op Zuid, ook niet mis, schatte de situatie prima in. Met het bod van 6¨ werd de druk verder opgevoerd. Nu hapte West ook toe. Maar zijn 6ª werd bekwaam gedubbeld door Adri. Toen hij ook nog, na de ¨-start te hebben getroefd, ª7 naar de Vrouw speelde, kon hij een verlies van 800 punten niet meer ontlopen. Zo gingen er 12 IMPs naar de gasten. Dat was de belangrijkste bijdrage aan de overwinning van Troef-1 in de tweede helft.
De moraal van het verhaal: extern viertallen is ontzettend leuk en je kunt er fijne bridgevrienden mee maken. Op de foto hieronder staan de combattanten minus fotograaf Paul Vermaseren.
Foto van de deelnemers Adri Martijnse, John Schetselaar, Petra Martijnse, Kees v.d. Weijden, Joke v.d. Weijden, Joop Faber en Ineke Altink.