Een eigen webserver

(voor Pluis e.a.)

Inleiding

Wanneer men een eigen website heeft, moeten de bestanden daarvan ergens op een computer staan. Is de site klein, dan kan men daarvoor uitstekend gebruik maken van de (gratis) ruimte die daarvoor ter beschikking wordt gesteld door de internet-provider, bijvoorbeeld Home of Chello voor kabelabonnees, of andere voor ADSL-gebruikers. De naam van de site, de URL waarmee de bezoekers de site kunnen vinden, wordt ook bepaald door de provider, bijvoorbeeld http://members.home.nl/vermaseren of http://kubnw16.uvt.nl/~vermaser/
Naarmate de site groeit, kan men de noodzaak voelen meer ruimte te hebben en/of een gemakkelijkere URL. Die twee zaken staan overigens los van elkaar, al worden zij vaak gecombineerd aangeboden door bedrijven gericht op webhosting. Zulke firma's leveren, tegen een vergoeding per maand, een overeengekomen grotere hoeveelheid Megabytes aan webruimte. Ze regelen ook een (zogenaamde domein-)naam waaronder u gevonden kunt worden, bijvoorbeeld http://www.vermaseren.nl.
Deze vergoedingen kunnen behoorlijk hoog liggen. Daarom is er dit artikel waarin beschreven staat hoe u een veel goedkopere oplossing kunt bereiken door zelf een heel klein beetje eenmalig moeite te doen en te investeren. Aldus kunt u de kosten gemakkelijk terugverdienen in een maand of drie.

De domeinnaam

Het is niet noodzakelijk maar wel nuttig om een eigen domeinnaam te hebben. Bijvoorbeeld vermaseren.nl of vermaseren.com. Want anders moeten de bezoekers van de site een IP-adres intypen en daar gaat natuurlijk gemakkelijk iets in mis, want dat is een getal van 12 cijfers. Dat is niet te onthouden, en een naam wel. Die namen worden wereldwijd verdeeld: nederlandse namen eindigen op .nl terwijl .com staat voor wereldwijde commercie, enzovoorts enzovoorts. Dit is het deel dat geld kost. Veel domein-registrators eisen dat u naast de domeinnaam ook ruimte koopt op hun servers, en daarom zijn zij onnodig duur. Men kan echter ook bedrijven vinden die louter de registratie van de domeinnaam verzorgen. Persoonlijk heb ik gebruik gemaakt van de diensten van Worldnet, omdat ik het voordelig vind voor een relatief mooi pakket, want men kan, uitgaande van één naam, onbeperkt subdomeinnamen aanmaken. Bijvoorbeeld naast www.vermaseren.nl ook paul.vermaseren.nl en familie.vermaseren.nl enzovoorts. Tevens is onbeperkt mailforwarding mogelijk, d.w.z. dat men zinnige mailadresnamen kan geven. Nu is een mailadres als vermaseren@hotmail.com al niet moeilijk te onthouden, maar bijvoorbeeld mail@vermaseren.nl en/of paul@vermaseren.nl is zo mogelijk nog gemakkelijker. En dat alles krijgt men voor hetzelfde geld. Zie derhalve http://www.worldnet.nl/dns/dns-stap1.htm voor deze domeinregistrator. Maar nogmaals, er zijn genoeg andere!
Nadat men de domeinnaam aldus heeft laten registreren, kan men het zodanig regelen dat webrequests onder die naam naar de eigen webserver worden geleid. Daarvoor moet men (uiteraard) het IP-adres opgeven van de eigen internet-verbinding. Die kan men te weten komen door het eigen computersysteem te ondervragen, waarover later, of even met de help-desk van de provider te bellen.

De router

Velen hebben reeds zo'n apparaat zitten tussen hun computer en het kabel- of ADSL-modem. Het dient ertoe om vanuit meer dan één computer thuis op het internet te kunnen en om de computers onderling te verbinden, meestal in een zogenaamd netwerk. Er zijn uitvoeringen in alle soorten en maten. Er zijn er waar men rechtstreeks een printer op kan aansluiten, er zijn er waarbij men de computers draadloos kan aansluiten, noem maar op. De aanschafprijs is vanaf circa €60,-. Men kan het beste te rade gaan bij de winkel waar men doorgaans de computerspullen koopt. Strikt genomen kan men ook de eigen desktopcomputer gebruiken, zonder router, maar dat is niet aan te raden want in principe moet de computer die als server werkt, altijd aanstaan. Bovendien is het minder veilig, want op uw eigen computer wilt u veel faciliteiten hebben, en al die faciliteiten zijn evenzovele veiligheidsrisico's.
De instellingen van de router worden doorgaans opgevraagd en/of veranderd vanuit een aangesloten computer. Het in het vorige hoofdstuk genoemde IP-adres van uw aansluiting kunt u daarin ook vinden. Het is de zogenaamde WAN IP die genoemd staat als u de STATUS van de router opvraagt.

De webserver

Het verdient aanbeveling een aparte computer te gebruiken als webserver. Bij grote bedrijven met drukbezochte sites zijn de servers de grootste en duurste computers, maar bij persoonlijk of klein bedrijfsgebruik kan hiervoor juist de kleinste en oudste computer prima dienst doen. De enige eis is, dat de harde schijf voldoende groot is, maar zelfs die is al gauw goed. Want die bepaalt hoe groot uw site kan worden. Een paar gigabyte is vreselijk veel voor een site, tenzij men een filmarchief wil beginnen. Maar voor zoiets is deze goedkope oplossing niet bedoeld.
Duikel een oude computer op. Er hoeft niet meer aan te zitten dan een muis, een toetsenbord, en een oude, kleine monitor. Natuurlijk is ook een netwerkkaart van €10,- (vaste kabel) tot €35,- (draadloos) nodig. Zulke oude computers zijn doorgaans gratis te ritselen. In ons voorbeeld gaan wij er het oude Windows-98 op draaien, maar zelfs Windows-95 zal voldoen. Bij die oude computers zit doorgaans wel een legale versie van het besturingssyteem, en anders valt ook dat te regelen. Houd het netjes, werk niet met illegale copieën.
De webserverconfiguratie (klik!) staat beschreven in een aparte pagina. Uitvoerig vindt men daar alle stappen en instellingen die nodig waren om een oude Olivetti-233 geschikt te maken tot de server waarop deze pagina eveneens staat. Deze actie is veruit het tijdrovendst. Enige uren zijn er al gauw mee gemoeid. Om een klein stukje schijf te reserveren voor wat back-up, is van te voren de harde schijf gepartitioneerd. Dat is niet per se nodig. Het kost wat beschikbare ruimte voor de site zelf.
Als de computer aangesloten wordt op een router die ook in gebruik is om een thuis-netwerk te ondersteunen, is het NIET aan te raden om deze server ook in het netwerk als zodanig op te nemen. Weliswaar is bestandsoverdracht en zo dan wat gemakkelijker, maar het betekent ook een veiligheidsrisico. Bestandsoverdracht is ook op andere wijze prima mogelijk.

Na de configuratie

Als de server geheel is geconfigureerd zoals beschreven, en ook uw desktop gereed is om met de server te communiceren, staat er een extra computer in de weg. Er is geen enkele reden waarom u de server niet ergens ver weg zou wegstoppen. De monitor ervan kunt u uitschakelen, alleen de computer moet blijven draaien. Zoek een stofarme plaats waar het geruis u niet hindert. Dat is gemakkelijker met een draadloze verbinding, uiteraard. De plaats moet vooral niet te heet worden, en vorst is ook niet goed. Tamelijk koud is niet zo erg, want de computer dissipeert toch wat energie, al is het niet veel, en houdt zichzelf dus warm genoeg. Een inpandige garage is zo gek nog niet, maar een zolder is minder aan te raden.
Daarna kunt u de website naar eigen smaak gaan maken, of de webpagina's die u bij uw provider had, hierheen overbrengen. Het valt ten sterkste aan te raden om op de desktop een soort van schaduwsysteem aan te houden. Dat is gemakkelijk voor het onderhoud aan de site, en is een goede verzekering tegen crashes.
Omdat u nu uw eigen server hebt, zijn de mogelijkheden veel groter, vooral voor asp en cgi-scripting. Bovendien kunt u zelf beschikken over de log-gegevens zoals geproduceerd door uw eigen webserver. Ga aan de slag, en vind het zelf allemaal uit. De spullen staan er, voor nagenoeg geen geld.

Tips

Maak eens een robot.txt-bestand in uw webpagina('s). Zoekmachines kijken daarnaar en het is verstandig die een beetje te helpen om uw site bekendheid te geven, of juist niet.
Zie http://www.searchengineworld.com/robots/robots_tutorial.htm . Kijk ook eens naar het lemma Meta tags op die site.

Ook is het nuttig te kijken naar de uploadsnelheid van uw internet-verbinding. Het is prettig voor uw bezoekers als die niet te laag is. Omdat u zoveel geld per maand uitspaart aan webhosting, kunt u overwegen uw goedkope internetverbinding in te ruilen voor een iets snellere.

Indien gewenst kunt u nu ook voor host spelen voor vrienden. Commerciële hosting is ten stelligste af te raden, want uw provider zal daar moeite mee hebben.
Om een en ander in goede banen te leiden, is het praktisch om per vriend(in) een subdirectory aan te maken onder c:\Inetpub\wwwroot\ en om een aparte ingang voor hem of haar te maken in de FTP-server, uiteraard met een degelijk wachtwoord en zo, en met restricties om niet dieper in de directory-structuur te komen. Bovendien moet u dan in de router niet alleen poort 80, maar ook poort 21 toewijzen voor de virtual server van uw web-computer.

IP adres en computernaam

Sommige internetproviders geven u geen vast IP-adres. Hoewel het IP-adres na het opstarten van de kabel- of ADSL-modem doorgaans intact blijft zolang de modem niet wordt uitgezet, kan het voorkeur verdienen om gebruik te maken van de computernaam die de provider heeft toegekend. Daarin zit meer vastigheid. Die naam is niet zomaar te vinden in router of computer. Vraag de naam op bij de helpdesk van de provider. Gebruik deze naam in plaats van het IP-adres bij de webforwards voor de domeinnaam.
Als u nog geen mooie URL hebt of weet, maar toch uw vrienden wilt laten kijken, kunt u ze ook rechtstreeks naar het IP-adres van uw systeem verwijzen. Om dat te weten te komen klikt u hier.

Laatste wijziging: