Computertelefonie (2) & (3)

Eerste versie december 2005
Toevoegingen juni 2006


Voice over IP, ofwel praten via uw internetverbinding, wordt steeds algemener. Er is nu een buitengewoon bruikbaar programma waarmee u gratis kunt bellen met vaste telefoons in Nederland en een heleboel andere landen, en verder tegen vaak aantrekkelijke prijzen naar andere telefoontoestellen. Naar de V.S. was het zelfs gratis naar mobiele nummers; nu (juni 2006) kost het 1 cent per minuut. Het Nederlandse tarief naar mobiel is helaas behoorlijk hoog: 25 cent per minuut of gedeelte daarvan.
Als men gewoon de software downloadt en vervolgens niets doet, zijn de gratis telefoontjes beperkt tot één minuut, maar betaal je een klein bedragje dan zijn ze nagenoeg (zie onder) onbeperkt qua tijd. Dat is dus een hele mooie investering. Van gratis bellen wordt het tegoed niet minder dus men kan er lang mee doen.

Besteedt men dat bedragje van € 11,60 (10,00+16% BTW) voor een beltegoed, dan kan men ook een telefoonnummer krijgen waarop men kan worden gebeld. En dat nummer is ook door te schakelen naar een vaste telefoon naar keuze. De computer hoeft dan helemaal niet aan te staan. Als iemand naar dat nummer belt, rinkelt de eigen telefoon! Ideaal voor pensionado's die dan weer in Nederland en dan weer in het buitenland verblijven. De vrienden krijgen het Voipbuster-nummer, en of je nu in Nederland bent of in Spanje, ze krijgen je aan de juiste telefoon!

Het beltegoed van €10,- (inclusief BTW kost het €11,50) is 4 maanden (was een half jaar) geldig, maar na opwaarderen gaat het restant van het tegoed gewoon mee. Het kan gebruikt worden om mobiele nummers te bellen. Maar zelfs als het helemaal niet wordt ingezet, is €35,- per jaar een buitengewoon bescheiden tarief voor al deze voordelen.

Waar kunt u dit moois vinden? Klik op http://www.voipbuster.com/nl/index.html en u kunt meedoen. Denk er wel aan: u moet Windows XP of 2000 hebben. Met het oude Windows 98 zal het niet lukken. En natuurlijk een headsetje. Zelf gebruik ik nu zowel een snoerloze hoofdtelefoon als ook een snoerloze microfoon. Kan ik gewoon in de keuken staan te koken terwijl ik sta te kletsen.
Anders dan bij Skype kun je natuurlijk geen conferenties beleggen, maar dat is minder een bezwaar. Misschien wordt dat nog wel eens toegevoegd in de toekomst.

In de versie van eind mei 2006 is het gratis bellen beperkt tot 300 minuten per week, daarna 1 cent/minuut. Maar 300 minuten is behoorlijk veel.
Een nieuwe extra faciliteit is de Direct call. Daarbij kan men de computer gebruiken om verbinding te leggen tussen 2 willekeurige telefoons. Geef bijvoorbeeld je eigen KPN-telefoonnummer als Direct-call-telefoon op, en bel nu met Voipbuster naar Frankrijk. Je eigen telefoon gaat dan eerst over (toestel A) en neem je die op dan belt de telefoon in Frankrijk (toestel B). Je computer werkt dus als een soort centrale. Je hebt dan ook geen headset meer nodig op de computer.
Een en ander telt dan wel voor 2 gesprekken, en bovendien kent het een verbindingstarief van 3 cent hoewel deze prijs nog niet is gedocumenteerd. Toch een nuttige uitbreiding.
Verder kun je nu ook SMS sturen, in Nederland voor €0,05 ex BTW, dus €0,058 incl.BTW per stuk. Skype kan dat ook, maar daar is het tarief €0.102 resp. €0.117, dus dubbel zo duur.

Wat betreft de nummeruitgifte heeft Voipbuster helaas op last van justitie (afluistermogelijkheden) de beperking opgelegd gekregen slechts nummers uit te mogen geven in de woonplaats van de aanvrager. Zo had ik eerst een 023-nummer in Haarlem, maar nu is dat een Tilburgs nummer geworden omdat ik daar woon. Men kan de pech hebben in een streek te wonen waar voor Voipbuster geen nummers beschikbaar zijn. Geen nood, geef aan Voipbuster een adres op in een grote stad, bijvoorbeeld dat van het ministerie van Justitie in Den Haag.